Rețeta de tort Doboș original este de origine austriacă cu tradiție și pe la noi. Are gust intens de ciocolată și e extrem de aspectuos datorită multitudinii de foi subțiri și a caramelului. Nu se prepară tocmai repede, dar rezultatul e pe măsura efortului.
Rețeta de Tort Doboș
INGREDIENTE FOI:

  • 10 ouă
  • 250 g zahăr pudră
  • 200 g făină
  • 100 g unt topit
  • coajă rasă de lămâie netratată

Pentru ca albușurile să nu se lase, fie se împart ingredientele în zece părți și se pregătește fiecare foaie individual, fie se împart ingredientele în jumătate și se pregătește compoziția pentru 5 foi, se coc, apoi se pregătește compoziția pentru  încă 5 foi.

În această ultimă situaie, se freacă bine 5 gălbenușuri cu 125 g zahăr pudră și jumătate din coaja de lămâie până când compoziția se albește, iar apoi se adaugă 50 g unt topit și răcit. Se adaugă 100 g făină turnată în ploaie.

Separat într-un bol se bat 5 albușuri. Se încorporează ușor cu lingura de jos în sus până se omogenizează.

O tavă rotundă sau o cratiță de 5 l se unge bine și se tapetează cu făină.

Se împarte compoziția în 5 părți, se ia cu polonicul și se întinde câte o foaie subțire în tavă. Se coace la 170 grade până devine puțin aurie pe margine. (cca. 10 minute). Se coc 4-5 foi.

La fel se procedează și cu cealaltă jumătate de ingrediente. În total se coc 8-9 foi. Una din ele (cea pentru decor) se taie cât încă este caldă în 16 triunghiuri prin apăsare cu cuțitul. Aceste felii vor fi glazurate cu zahăr ars.

Pentru GLAZURA DE ZAHĂR ARS se topește la foc mic într-o crăticioară 150 g zahăr. Când capătă o culoare aurie se toarnă cu multă grijă peste triunghiurile tăiate, așezate pe un grătar.

CREMĂ:

  • 3 ouă
  • 200 g zahăr
  • 300 ml lapte
  • 100 g cacao
  • 350 g unt
  • esență de rom
  • 1-2 linguri de alcool

Se amestecă într-un vas metalic ouăle întregi cu zahărul, se adaugă pudra de cacao cernută, apoi se toarnă laptele puțin câte puțin. Se pune pe baie de aburi și se bate ușor până se îngroașă. Se dă la răcit.

Într-un bol se freacă bine să se spumeze 350 g unt cu 82% grăsime. Se amestecă ușor cu crema răcită. Se adaugă esență de rom și 1-2 linguri de alcool pentru un gust mai bun.

Se împarte crema în părți egale în funcție de numărul foilor care ne-au ieșit. O parte de cremă se lasă pentru a îmbrăca tortul în exterior.

Deasupra se aranjează triunghiurile glazurate și fixate cu puțină cremă sub ele. Pe margine tortul se tapetează cu nuci pralinate și pisate sau boabe de rodie.

DISTRIBUIE acest articol