Tort Diplomat cu caise
INGREDIENTE BLAT:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină

Într-un bol se bat spumă tare albușurile de la 6 ouă. Se adaugă treptat zahărul tos și se bate în continuare până se dizolvă. Se pune făina și se amestecă cu grijă compoziția cu mișcări de sus în jos să nu se lase. Se toarnă într-o tavă rotundă unsă și tapetată cu făină. Se dă la cuptor la 160 grade pentru cca. 20 minute. Când e copt se scoate, se răstoarnă pe un platou și se lasă să se răcească.

CREMA:

  • 7 ouă întregi
  • 250 g zahăr
  • 30 g gelatină
  • 700 ml frișcă
  • caise din compot
  • stafide

Într-o cană se pune la înmuiat gelatina cu apă rece cât s-o acopere bine. Se bat într-un vas 7 ouă întregi cu 250 g zahăr. Se pune vasul pe bain-marie la foc mic și se bate compoziția ușor timp de 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi luată de pe foc, se pune în cremă gelatina înmuiată. Se bate în continuare până se dizolvă în totalitate.

Se ia crema de pe foc și se lasă să se răcească. Nu trebuie să să întărească complet, trebuie răcit doar cât să nu înmoaie frișca.

Se bate 700 ml frișcă. Se toarnă crema de ouă peste ea bătând în continuare. După ce s-a încorporat bine se adaugă stafidele, după preferință.

ASAMBLARE

Tortul trebuie asamblat rapid ca să nu se întărească crema.

Se taie blatul în jumătate. Caisele din compot se împart în două și se taie felii.

În tava rotundă se pune o folie cât să acopere fundul și marginile. Se pune jumătate de blat și se însiropează bine cu suc de la compotul de caise.  Se așează jumătate din caisele tăiate. Se toarnă crema. Se lasă vreo 10 minute la rece, apoi se așează peste ea restul de caise tăiate. Se acoperă cu cel de-al doilea blat însiropat cu suc din compot.

Se dă la rece până a doua zi. Se răstoarnă pe un platou și se îmbracă în frișcă (300 ml). Se poate îmbrăca cu frișcă doar pe laterale, deasupra decorându-se cu caise întregi din compot peste care se toarnă un plic de gelatină dizolvată în sirop de caise sau apă cu zahăr. (se respectă instrucțiunile de pe plicul de gelatină)

DISTRIBUIE acest articol