Toba de porc sau caș de porc cum mai este numită în unele zone ale țării e un preparate tradițional nelipsit de pe masa de Crăciun.

Toba de porc (caș de porc) reteta

INGREDIENTE:

  • bucățile de carne grasă de la cap
  • șorici
  • urechile de porc
  • limbă
  • ficat
  • rinichi
  • inimă
  • boabe de ienibahar
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  • usturoi
  • stomacul porcului

MOD DE PREPARARE:

Carnea se spală bine și se curăță bine. Dacă au mai rămas pe ea fire de păr, se pârlește, după care se freacă bine cu sare. Se pune toată carnea într-o oală cu apă rece. Se adaugă foi de dafin, sare și se dă la foc să fiarbă. După ce a fiert se scoate pe un platou și se lasă să se răcească.

Între timp se spală bine stomacul porcului, se curăță și se freacă bine cu sare. Se lasă câteva ore să stea în apă rece.

După ce s-a răcit se taie carnea în feliuțe lungi și subțiri, iar limba, rinichii și ficatul, în bucăți ceva mai mari. Se pun într-un vas, se condimentează cu sare, piper și ienibahar după gust. Se pune și usturoi pisat după preferință. Se adaugă și două căni din apa în care au fiert și se amestecă bine. Cu acest amestec se umple stomacul porcului. Se leagă bine la capete și se pune la fiert în vasul cu zeama în care a fiert carnea. Se lasă la foc mic să fiarbă aproximativ 30 min. După ce a fiert se scoate și se așază pe un fund de lemn și se lasă până se răcește.

A doua zi se ține 4-5 ore la afumat pentru a se păstra un timp mai îndelungat. Se păstrează într-o cămară la rece sau se poate congela.

Se servește tăiată feliuțe subțiri.


SFATURI UTILE:

  • În locul stomacului de porc se pot folosi și alte intestine mai mari.
  • Toba, la fel ca și celelalte mezeluri de porc preparate în casă, se păstrează în locuri reci, uscate și ventilate. Pentru a se păstra proaspătă se poate tăia bucăți mari și se poate congela.
DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •