INGREDIENTE ( cu aproximație):

  • 2 verze murate de mărime mijlocie
  • piper boabe
  • unsoare sau ulei

Pentru umplutură:

  • 1 kg carne de porc
  • 150 g slăninuță de porc
  • 2-3 cepe
  • 1 ceșcuță cu orez
  • sare
  • piper
  • opțional mărar verde

MOD DE PREPARARE:

Carnea se curăță de pielițe, se spală, se taie bucățele potrivite și se dă prin mașina de tocat împreună cu ceapa tăiată (spălată și curățată în prealabil). Se adaugă orezul spălat, sare, piper, după gust, verdeața tocată mărunt, slăninuța dată prin mașina de tocat. Se amestecă bine până la încorporarea ingredientelor.

Varza murată dacă este foarte sărată se va clăti cu apă rece. Se taie foile, pe cât posibil egale, de dimensiune unei palme pentru a împături sarmalele. Se pune câte o lingură de umplutură pe foaie și se împăturesc bine ca să nu se desfacă în timpul fierberii.

Pentru fiertul sarmalelor se folosește o oală de lut, de preferat, dar se poate folosi și de inox sau emailată. Se unge bine pe fund și pe margini cu unsoare. La fund se așează un strat de varză acră tocată. Peste aceasta se vor așeza sarmalele unele lângă altele. Peste ele se pune o bucată de carne de porc afumată și fiartă în prealabil (șira spinării cu coada porcului) și pentru gust 1 bucată mai groasă de sângerete. Se pune încă un rând de varză tocată.

Se continuă cu așezatul sarmalelor până se termină. Deasupra se pune un strat consistent de varză tocată. Deasupra se toarnă două căni de moară de pe varză sau apă simplă. Se pun printre sarmale și boabe de piper și enibahar.

Astfel pregătite, sarmalele se pun la fiert. Este recomandabil ca vasul să nu fie pus direct pe flacără, ci pe o tablă sau pe o bucată de fontă. Trebuie să fiarbă la foc domol. Se pot face și în cuptor.

Se urmărește din când în când dacă a scăzut apa, și se mai completează la nevoie.

Se lasă să fiarbă până când stratul de varză de deasupra s-a înmuiat bine și a scăzut din lichid, ceea ce înseamnă că sarmalele sunt gata.  Aproximativ 2 ore.

Pentru a fi siguri că sunt suficient făcute, se scoate o sarma și se gustă.

Se servesc fierbinți cu mămăliguță și smântână sau iaurt.


SFATURI UTILE:

  • Dacă carnea tocată e suficient de grasă nu mai e nevoie să fie adăugată slănină.
  • Dintr-un kg de carne vor ieși cca. 40 de sarmale, numărul variind în funcție de mărimea la care alegem să le facem.
  • Sarmalele învelite în frunze de varză pot fi congelate, urmând să fie fierte când e nevoie.
  • Pentru a obține cele mai gustoase sarmale e important să fie făcute din carne prospătă de porc (de preferat crescut în gospodării), varză murată proaspătă și afumătură de porc (carne și sângerete proaspăt – dacă e congelat mai multe luni nu mai are aceași savoare). De asemenea, trebuie fierte în zeama acră de la varza murată.
DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •