Rețeta de cozonac de post cu maia. Cum se face cel mai bun cozonac de post cu rahat și aluat cu maia. Cozonac de post pufos și delicios.

Cozonac de post cu maia
Cozonac de post cu rahat și aluat cu maia

Cozonacul de post făcut în casă e incredibil de gustos, pufos și ușor de preparat. Nici că se compară cu ce se găsește în comerț. Ingredientele sunt simple, iar umplutura poate varia în funcție de preferințe: rahat, nucă, stafide, ciocolată de post etc.

După ce am testat mai multe rețete am ajuns la această variantă care mi se pare cea mai bună dintre toate. Pur și simplu nu-ți dai seama că e de post.

Folosind ingredientele de mai jos sper că veți reuși și voi să faceți cel mai bun cozonac de post.

 

INGREDIENTE: ( pentru un cozonac mare)

  • 500 g făină 000
  • 100 g zahăr
  • 4 linguri maia
  • 10 g drojdie proaspătă
  • cca. 200-300 ml apă (se poate folosi și apă minerală)
  • coaja de la o lămâie
  • sucul de la o portocală
  • 1 vârf de cuțit curcuma
  • 50 ml ulei
  • jumătate de linguriță sare

UMPLUTURA:

  • rahat tăiat cubulețe după preferință aprox. 200 g

MOD DE PREPARARE:

Făina cernută se pune într-un castron încăpător, impreună cu zahărul.

Într-o cană se pune drojdia cu o lingură de zahăr și una de făină. Se adaugă apă călduță și se amestecă până se dizolvă. Apoi se pune și maiaua lichidă și se amestecă.

Restul apei se toarnă în castron peste făină, treptat, până se înmoaie făina. Aluatul se va mai înmuia și cu sucul de portocală. Așadar, atenție, să nu turnați toată apa deodată. În funcție de calitatea făinii s-ar putea să mai trebuiască apă. Se adaugă și jumătate de linguriță de sare.

Se frământă bine aluatul timp de cca. 20-30 minute. Spre final se adaugă uleiul călduț, coaja de lămâie și un vârf de cuțit de curcuma pudră (se pune în ulei pentru a da cozonacului o culoare ușor gălbuie).

Când aluatul e bine frământat, elastic și se desprinde de pe castron, se acoperă cu o folie și se lasă la dospit, la temperatura camerei, până își dublează volumul.

După ce a dospit se întinde pe masa unde am presărat făină. Se așează pe foaie bucățele de rahat și se rulează. Se pune pe o hârtie de copt într-o formă mare de cozonac. Se dă la cuptor cca. 30-40 min. la 180 grade.

Când e rumen se scoate din cuptor și cât încă este cald se unge cu miere de albine sau sirop de zahăr și apă.


SFATURI UTILE!

  • A doua zi se poate pune într-o pungă de plastic. Astfel se va păstra moale, fără să se usuce, timp de mai multe zile.
  • Pudra de curcuma dă culoare aluatului precum gălbenușurile. Nu exagerați însă cu ea pentru a nu obține un ala cu aspect de colorant artificial.
  • Aluatul preparat cu maia este mult mai gustos decât cel cu drojdie și se păstrează mai multe zile ușor umed.

 

DISTRIBUIE acest articol