Cunoscută și sub numele de Prăjitură „Gabriela” (după numele regretatei dr. Gabriela Duda, mama Principelui Radu al României), această rețetă apare în Cartea regală de bucate sub semnătura Principesei Margareta a României.

Prăjitură regală cu lămâie
INGREDIENTE BLAT:

  • 10 albușuri
  • 300 g zahăr
  •  300 g nucă măcinată

Într-un castron mare și uscat se bat albușurile spumă tare, se adaugă treptat 200 g zahăr tos. La final se adaugă nuca măcinată și se amestecă ușor compoziția cu o lingură să nu se lase. Se toarnă într-o tavă unsă și tapetată cu făină sau hârtie de copt. Se coace 40 minute la 180 grade. Când e copt blatul, se scoate și se răstoarnă pe masă sau pe o planșetă (cu fața în sus cum a fost în tavă). Se lasă să se răcească.

Din restul ingredientelor se mai prepară în același mod încă o foaie. Dacă poți coace în cuptor două tăvi odată, compoziția de blat se poate face întreagă și se împarte în două. Dacă nu, e mai bine să se facă separat pentru că spuma se lasă așteptând să se coacă foaia din cuptor.

CREMA:

  • 10 gălbenușuri de ou
  • 200 g zahăr
  • 4 linguri de făină
  • 400 ml lapte
  • 1 fiolă cu esență de vanilie
  • 400 g unt 82% grăsime
  • 2 lămâi galbene netratate

Într-un vas pe bain-marie se amestecă gălbenușurile cu zahărul, făina. Se toarnă treptat laptele și se fierbe compoziția la foc mic, amestecând continuu până se obține o cremă groasă ca o smântână. Se ia de pe aburi și se lasă să se răcească.

Într-un castron se spumează 400 g unt, se adaugă coaja rasă de la două lămâi netratate. Untul se amestecă ușor, puțin câte puțin cu crema de ouă răcită. La final se adaugă sucul de la 2 lămâi.

Crema se întinde între cele două blaturi. Se lasă prăjitura la rece pentru 24 ore.

Prăjitura se taie bucăți pătrate, se poate pudra deasupra sau servi pe farfurie cu felii subțiri de lămâie verde.

E foarte consistentă, însă delicioasă.

 

DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  • 229
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    229
    Shares