Prăjitura ”Paris în flăcări„
INGREDIENTE PENTRU BLAT:

  • 7 albușuri
  • 200 g zahăr
  • 100 g făină
  • 2 cănițe nucă tăiată
  • 1 căniță ciocolată tăiată
  • o mână de stafide
  • coaja rasă de la 2 portocale netratate

MOD DE PREPARARE:

Într-un castron uscat se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul. Se bate bine până se dizolvă. Se scoate telul din spumă și se adaugă făina, nuca, ciocolata, stafidele, coaja de portocală. Se amestecă cu o lingură ușor de jos în sus ca să nu se lase spuma. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și tapetată și se dă la cuptor la cca. 160 grade pentru cca. 30 minute până e rumenie deasupra. Pe margine blatul se desprinde de tavă. Dacă nu ești sigură că e coaptă poți face testul cu o scobitoare. Dacă nu se prinde nimic de ea, înseamnă că blatul de copt și poate fi scos din cuptor.

Se răstoarnă pe o planșetă de lemn și se lasă să se răcească.

INGREDIENTE FOI:

  • 7 gălbenușuri
  • 120 g unt
  • 160 g făină
  • 150 g zahăr

MOD DE PREPARARE:

Se freacă bine gălbenușurile cu zahărul până se albesc, se adaugă untul. Se amestecă bine să se omogenizeze și apoi se toarnă făină. Din acest aluat moale se coc două foi în interiorul tăvii bine unse și tapetate cu făină sau cu hârtie de copt. Se coc la foc potrivit până devin puțin aurii pe margine, în rest trebuie să fie galbene.

CREMA:

Se pun într-un vas pe baie de aburi 4 ouă întregi și se bat cu 200 g zahăr tos până se îngroașă crema ca o smântână. Se ia de pe aburi și se lasă să se răcească. Între timp se spumează 250 g unt 82% grăsime. Când crema s-a răcit se amestecă treptat cu untul. Peste unt se pune câte o lingură de cremă și se amestecă să se încorporeze bine, apoi alta și tot așa până toată crema de ouă e încorporată în unt. Dacă se pune prea mult dintr-o dată, crema se poate tăia. Crema se împarte în două. Pentru deasupra se mai pune deoparte 1 lingură de cremă (lingură obișnuită de supă, nu mare de lemn).

ASAMBLARE:

Se pune o foaie, se întinde jumătate din crema galbenă, se așează blatul. Peste blat se întinde restul de cremă și se acoperă cu cea de-a doua foaie. Deasupra se întinde puțină cremă și se rade ciocolată amăruie.

Se dă la rece prăjitura până a doua zi.

Dacă e făcută cu ouă de casă, prăjitura are o culoare spectaculoasă de galben înflăcărat. E extrem de bună și poate fi transportată cu ușurință, menținându-și aspectul.

DISTRIBUIE acest articol