O prăjitură bună cu un ingredient neobișnuit pentru deserturi: bulionul. Îți va reaminti de gustul copilăriei.

Rețeta de prăjitură cu bulion

INGREDIENTE FOI:

  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri bulion
  • 9 linguri de zahăr
  • 450 g făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Se amestecă într-un vas uleiul cu bulionul și zahărul. Se adaugă o linguriță bicarbonat stins în puțin suc de lamâie sau oțet. Se toarnă treptat făină și se amestecă până se încorporează, apoi se frământă puțin aluatul pe masă. Dacă mai e nevoie se mai adaugă puțină făină, în funcție de bulionul folosit aluatul poate ieși puțin mai moale.

Se împarte aluatul în patru părți pentru 4 foi ce se coc pe dosul tăvii (24 x 35 cm). Tava nu e necesar să se ungă, dar imediat după ce se scoate foaia din cuptor se trece pe sub ea un cuțit pentru a se desprinde. Dacă se răcește și se întărește nu se mai poate dezlipi ușor. Se coc toate foile la foc potrivit cât să capete o culoare rumenă frumoasă. Se lasă să se răcească.

CREMA:

  • 1 l lapte
  • 200 g griș
  • 200 g zahăr
  • 250 g unt 82% grăsime
  • un borcan mic de dulceață de caise sau prune
  • nuci măcinate cca. 100 g (opțional)

Într-o crăticioară se pune laptele cu apa și zahărul să fiarbă. Când începe să clocotească se adaugă în ploaie grișul și se amestecă continuu să nu se facă cocoloașe. Se fierbe pe foc până se îngroașă bine crema. Când e făcută se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp se spumează într-un castron 250 g unt. Se amestecă cu crema de griș răcită. Se poate pune și un plic zahăr vanilat.

Într-un vas mic se amestecă dulceața de caise cu nuca măcinată. Dacă folosești dulceață de prune nu mai adăuga nucă.

Se întinde pe prima foaie jumătate din crema de griș cu unt. Se pune a doua foaie și se unge cu dulceața de caise și nuci. Se acoperă cu a treia foaie și se pune restul de cremă cu griș și unt. Se lipește a patra foaie. Se apasă bine cu mâna prajitură să adere toate foile de cremă.

Prăjitura se pudrează cu zahăr și se dă la rece până a doua zi să se înmoaie foile.

 

DISTRIBUIE acest articol