Prăjitură „Albă ca Zăpada ”
Prăjitura „Albă ca Zăpada”, „Lămâița” sau pur și simplu „Prăjitura albă” este o rețetă tradițională pe care mamele și bunicile noastre o pregăteau des. E o prăjitură ce ți se topește în gură, ieftină și ușor de preparat. Ieftină, întrucât în perioada comunismului când ingredientele nu se găseau cu ușurință, această prăjitură avea în compoziție un singur ou, iar foile se făceau din unsoarea de porc ce nu lipsea din gospodării.
INGREDIENTE FOI:
- o lingură de unt
- o lingură de unsoare
- 1 ou
- 4 linguri de zahăr
- 1 pahar de lapte călduț (100 ml) în care se dizolvă două lingurițe de amoniac
- făină cât cuprinde
Într-un castron se amestecă făina cu untul și unsoarea, se adaugă zahărul, oul și laptele călduț cu amoniacul. Se pune făină astfel încât să rezulte un aluat potrivit de moale și fraged.
Se împarte în 4 foi mai mici sau 3 foi mai mari pentru o tavă de 24 x 35 cm. Se presară puțină făină pe masă, se întinde fiecare foaie cu un sucitor. Se presară făină pe sucitor, se rulează foaia pe el și se transferă pe dosul unei tăvi neunse. Se mai întinde puțin direct pe tavă dacă e nevoie, astfel încât să acopere uniform tava. Se procedează la fel și cu celelalte foi.
Se coc la foc potrivit, astfel încât să rămână albe. Când încep să se rumenească puțin pe margine sunt coapte. Se scot din cuptor și imediat se trece ușor un cuțit pe sub ele, să se desprindă de pe tavă. Se lasă să se răcească.
CREMA:
- 500 ml lapte
- 200 g zahăr tos
- 250 g unt 82% grăsime
- 4 linguri de făină cu vârf
- zahăr vanilat sau vanilie (opțional)
- suc de lămâie (opțional)
Se amestecă făina cu zahărul, apoi se toarnă puțin câte puțin lapte și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe. Se pune pe foc mediu și se amestecă până se îngroașă bine. Când e suficient de tare (se amestecă greu și se vede fundul cratiței) se ia de pe foc, sa adaugă zahărul vanilat, se mai amestecă puțin, apoi se lasă să se răcească bine.
Într-un bol se spumează cu o lingură de lemn sau cu mixerul 250 g unt. Se amestecă cu crema fiartă și răcită. Se amestecă dintr-o dată, ușor, iar la final se adaugă suc de lămâie după gust.
Crema se întinde între foi. Dacă ai făcut 4 foi, crema se va împărți în trei părți. Dacă ai copt doar 3 foi, împarte crema în două și întinde-o uniform – în varianta asta prăjitura pare mai cremoasă.
Se lasă la rece în cămară (nu frigider) până a doua zi. Foile trebuie să se înmoaie înainte ca prăjitura să fie tăiată. Se pudrează cu zahăr și se taie după preferință în felii înguste sau pătrate.
SFATURI UTILE:
- Foile se pot face doar din unt, însă combinate cu unsoare de porc (nu untură) vor ieși mai fragede și gustoase. Unsoarea de porc e grăsimea de porc topită și întărită prin răcire și nu e același lucru cu untura crudă de porc, măcinată și folosită la foi gen „Haioș”. Foile se mai pot face și doar dintr-o lingură cu vârf de unsoare, fără unt.
- Nu înlocui untul cu margarină. Gustul și savoarea nu vor fi la fel. În plus, margarina nu e o alegere sănătoasă.
- Prăjitura e bună și fără arome (vanilie, lămâie) atâta timp cât se folosește unt de calitate în cremă, iar foile sunt fragede.
- Amoniacul/amoniu pentru prăjituri este un afânător pentru aluaturi și îl găsești în orice supermarket. Îi dă aluatului un miros puternic înțepător în timpul coacerii, însă nu te speria, foile nu vor mirosi și nu vor avea gust chimic.
- Dacă folosești un cuptor pe gaz, coace foile la temperatura minimă. Pentru cuptoarele electrice alege 160°C și funcția căldură sus-jos+ventilator. Pe margine foile trebuie să fie puțin rumenite, iar în mijloc mai moi, dar nu crude. Mirosul de amoniac trebuie să se evapore prin coacere. La atingere foile sunt puțin moi și fragede. Prin răcire ele se vor întări. Crema le va înmuia.
Lasă un răspuns