Măsurarea ingredientelor după sistemul englez
În multe reţete din ţările anglo-saxone întâlniţi frecvent unităţi de măsură gen t. (teaspoon) sau T.(tablespoon) cups, ounces etc. şi nu grame, litri cum suntem noi obişnuiţi. Dacă vreţi să testaţi reţetele va trebui să convertiţi unităţile lor în gramele noastre.
Pentru a vă fi mai uşor găsiți mai jos informații despre felul în care cântăresc ei ingredientele.
Trei ustensile de bază sunt folosite pentru a măsura ingredientele:
-
Spoon, linguri
-
Dry measuring cups, adică cupe pentru măsurarea ingredientelor solide
-
Liquid measuring cups, cupe pentru cântărirea ingredientelor lichide
Toate aceste cupe şi linguri nu trebuie confundate cu cănile normale de apă sau cu lingurile pe care le folosim la masă chiar dacă au acelaşi nume.
Lingurile pentru cântărit – (measuring spoons)
În general un set de bază cu linguri de acest fel conţine cel puţin 4 linguri din metal sau plastic. Se pot folosi atât pentru a cântări ingrediente lichide cât şi solide.Aceste seturi de linguri au pe lângă lingura standard şi linguriţă şi subunităţi ale lingurei sau linguriţei. Cu ele veţi putea măsura 1/2, 1/4 sau chiar 1/8 dintr-o lingură sau linguriţă standard.
Aşadar în setul de bază veţi avea :
-
1/8 teaspoon
-
¼ teaspoon
-
½ teaspoon
-
1 teaspoon (linguriţa)
-
1 Tablespoon (lingura mare)
Cum se măsoară cu ele?
Umpleţi o lingură cu făină spre exemplu şi apoi o nivelaţi cu un cuţit. Dacă nu se precizează în reţetă că e vorba de o lingură cu vârf înseamnă că e una standard, adică rasă, nivelată cu lama cuţitului.
Puteţi înlocui aceste linguri cu o lingură ajustabilă gradată.
Când sunt scrise cantităţile cu t mic înseamnă că e vorba de teaspoon, dacă apar scrise cu T se referă la tablespoon.
Cupele pentru cântărit ingredientele solide – Dry Measuring Cups
De obicei aceste cupe sunt făcute din plastic sau metal şi au inscripţionate pe ele unităţile de măsură (1/2 cup, ¼ cup etc). Adică la fel ca lingurile există o cupă standard şi cupe mai mici, subunităţi ale cupei standard reprezentând 1/2, 1/3, 1, 1/8 sau 2/3 dintr-o cupă standard. (vezi tabelul de mai jos)
Găsiţi şi cupe de acest tip gradate şi ajustabile.
Un astfel de set de cupe conţine :
-
-
¼ cup
-
1/3 cup
-
½ cup
-
1 cup
-
1/8 cup
-
2/3 cup
-
¾ cup
-
Cum se măsoară cu ele?
Se umple cupa cu zahăr/făină/orez sau alte ingrediente uscate, fără a se îndesa şi se nivelează cu un cuţit. Aceea va fi 1 cup de zahăr. Există însă unele ingrediente care se vor îndesa cu o lingură în cupă, e cazul zahărului brun. Însă de obicei se precizează acest lucru.
Cupele pentru cântărirea ingredientelor lichide – Liquid measuring Cups
Sunt cupe gradate din sticlă sau plastic, transparente.
Ca mărimi puteţi găsi:
-
1 cup
-
2 cup
-
4 cup
-
8 cup
1 cup echivalează cu 8 ounces (8 uncii) – cca. 240 g (greutatea poate varia în funcţie de ingredientul măsurat)
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest sistem am încercat în tabelul de mai sus să vă pun la dispoziţie corespondenţele mijloacelor de măsură.
Dacă veţi urmări cu atenţie tabelul veţi reuşi să vă descurcaţi şi fără acele ustensile. 🙂
Însă trebuie să aveţi în vedere că toate aceste cantităţi sunt orientative, variind de la un ingredient la altul şi chiar … de la o ţară la alta. Spre exemplu 1 gallon de lapte poate avea 3, 7 l în Sua şi 4, 5 litri în UK. Va trebui ca d-voatră să vedeţi în funcţie de reţetă de cât lapte e nevoie.
Aşa că cel mai bine este ca atunci când încercaţi o reţetă să vă notaţi echivalentul în grame-litri. Dacă reţeta nu vă reuşeşte va trebui să faceţi unele ajustări data viitoare la ingrediente, să puneţi mai puţin lapte, mai multă făină etc.
Dacă nu sunteţi o începătoare vă veţi da seama după ochi ce nu e în regulă şi ce mai trebuie modificat.
GRAME
|
LITRI
|
CANĂ
|
TABLESPOON
|
CUP
|
OUNCES
|
FLUID OUNCES
|
PINT
|
QUART
|
GALLON
|
PEKS
|
POUNDS
|
|
1 GRAM
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
0,35 oz.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 KILOGRAM
|
1000 g
|
cca.
1 l
|
4 căni
|
–
|
–
|
350 oz.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
2, 2
pounds
|
1 LITRU
|
cca.
1000 g
|
X
|
4
|
–
|
4 cups
|
–
|
34 fl.oz
|
2 pints
|
1 qt.
|
0,26
gallon
|
–
|
–
|
1 LINGURIŢĂ
|
5 g
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 LINGURĂ
|
25 g
|
15 ml
|
–
|
3
|
–
|
2 oz.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 CANĂ
|
200 g
|
250 ml
|
X
|
–
|
1 cup
|
–
|
8 fl.oz
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 TEASPOON
|
10 g
|
5 ml
|
||||||||||
1/5 TEASPOON
|
1 g
|
1 ml
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
½ TEASPOON
|
2 g
|
2 ml
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
¼ TEASPOON
|
–
|
1 ml
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
—
|
–
|
1 TABLESPOON
|
30 g
|
15 ml
|
–
|
X
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 CUP
|
100 g -200 g
|
250 ml
|
1
|
16 T.
|
X
|
–
|
8 fl.oz.
|
½ pt.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1/8 CUP
|
30 g
|
30 ml
|
–
|
2 T.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
¼ CUP
|
50 g
|
50 ml
|
–
|
4 T.
|
–
|
–
|
2 fl.oz
|
—
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1/3 CUP
|
80 g
|
80 ml
|
–
|
5T. + 1 t.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
½ CUP
|
125 g
|
125 ml
|
–
|
8 T.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
2/3 CUP
|
150 g
|
150 ml
|
–
|
10- 2/3 T.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
¾ CUP
|
175 g
|
175 ml
|
–
|
12 T.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
7/8 CUP
|
–
|
–
|
–
|
2 T. + ¾ cup
|
¾ cup + 2Ts.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
—
|
–
|
1 OUNCES
|
25 g
|
25 ml
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 FLUID OUNCES
|
30 g
|
30ml
|
–
|
2 T.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1 PINT
|
500 g
|
500 ml
|
2 căni
|
–
|
2 cups
|
–
|
–
|
X
|
–
|
0,125 gallon
|
–
|
–
|
1QUART
|
950 g
|
950 ml
|
4
|
–
|
4 cups
|
–
|
–
|
2 pt.
|
X
|
–
|
–
|
–
|
POUNDS sau LIVRE
(în franceză)
|
450 g
|
450 ml
|
2
|
–
|
–
|
16 oz.
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
X
|
1 GALLON
|
10 kg
|
3,7 – 4,5 litri
|
–
|
–
|
16 cups
|
–
|
–
|
8 pt
|
4 qs
|
X
|
–
|
–
|
1 PECK
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
8 qt (dry)
|
–
|
X
|
–
|
1 BUSHEL
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
4 pecks (dry)
|
–
|
Alte echivalări ale sistemului englez de cântărire a ingredientelor
-
Nu confundaţi uncia (oz. ounce) cu uncia lichidă (fluid ounce, fl. oz). Prima măsoară greutatea cea de-a doua măsoară volumul.
-
A pinch of salt = o priză de sare adică atâta cât puteţi lua cu cele două degete de la mână, sau un vârf de cuţit de sare;
-
A pinch e mai mic decât un dash. Dar de obicei aceşti termeni se referă la sare şi piper, iar aceste condimente le adăugaţi după gustul vostru.
-
Untul sau margarina (in stick form) Pe ambalajul lor e marcată cantitatea în tablespoons şi cups.. Trebuie doar să tăiaţi în funcţie de acele semne. Urmăriţi tabelul de mai jos pentru a găsi echivalentul.
-
O jumătate de pachet de unt (one half stick butter) = 4 tablespoons = ¼ cup + 1 tablespoon (1/8 parte dintr-un pachet) = 3 teaspooons
<><><><><><><><><><><><><></></> </></></></></></></></></></></>
UNTUL
|
||||
1T.
1 stick
|
14 g
4 uncii = 113 g
|
1 tablespoon
8 tablespoons
|
½ cup
|
|
4 sticks
|
16 ounces = 452 g
|
32 tablespoons
|
2 cups
|
|
LĂMÂIA
|
||||
1 lămâie
|
1-3 tablespoons suc
1- 1½ teaspoons coajă rasă
|
|||
4 lămâi mari
|
1 cup suc
|
¼ cup coajă rasă
|
||
CIOCOLATA
|
||||
1 ounce
|
¼ cup ciocolată rasă
|
40 g
|
||
6 ounces chips
|
1 cup chips
|
160 g
|
||
Cacao pudră
|
1 cup
|
115 grame
|
||
SMÂNTÂNA, FRIŞCA
|
||||
Half and half
|
½ lapte ½ frişcă
|
10,5 până la 18 % grăsime
|
||
Light cream
|
18 % grăsime
|
|||
Light whipping cream
|
26-30 % grăsime
|
|||
Heavy cream
|
whipping cream (frişca)
|
36 % sau mai multă grăsime
|
||
Double cream
|
extra-thick double cream,
Clotted or Devonshire |
42 % grăsime
|
Şi un tabel cu transformarea gradelor Farenheit în Celsius.
Farenheit
|
Celsius
|
275º F
|
140º C
|
300º F
|
150º C
|
325º F
|
165º C
|
350º F
|
180º C
|
375º F
|
190º C
|
400º F
|
200º C
|
425º F
|
220º C
|
450º F
|
230º C
|
475º F
|
240º C
|
Lasă un răspuns