Lasagna este un preparat italian pe bază de paste și sos Bechamel. Plecând de la rețeta de bază cu carne există o multitudine de variațiuni pe bază de legume, brânză sau chiar de post. Foarte gustoasă e lasagna cu mangold (tije colorate de sfeclă). Mangoldul poate fi înlocuit cu spanac.
Lasagna cu mangold
INGREDIENTE FOI:

  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 200 g făină

Se bat ouăle, se adaugă sarea și se încorporează făina. Se frământă aluatul până nu mai e lipicios. Se întinde o foaie subțire  și se taie fâșii de 23 x 15 cm sau mai mici. Se fierb în apă cu sare până se ridică la suprafață (3 minute). Se lasă să se scurgă pe un șervet de bucătărie.

SOS BECHAMEL:

  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 100 g făină
  • sare
  • piper alb
  • nucșoară măcinată

Se topește untul, se adaugă ușor făina amestecând cu grijă să nu se ardă. După vreo 5 minute când capătă o culoare aurie se toarnă ușor laptele. Se mestecă bine să nu se cocoloșească amestecul. Se lasă să fiarbă la foc mic amestecând în continuare până se îngroașă sosul. Se oprește focul și se adaugă sare și nucșoară.

Dacă s-au format cocoloașe de făină prin el se trece printr-o sită.

Pentru CREMA DE BRÂNZĂ CU MANGOLD

  • 3 legături mangold gătit la aburi
  • 350 g brânză ricotta sau caș de oaie sau vacă măcinat
  • sare
  • parmezan ras

Mangoldul se fierbe în aburi. Răcit se taie mărunt și se amestecă cu brânza ricotta sau caș măcinat și se sărează.

ASAMBLARE LASAGNA:

Se unge o tavă cu unt sau ulei de măsline. Se toarnă sos alb până se acoperă tot fundul acesteia. Se pune un strat de foi, apoi un strat din amestecul de mangold cu brânză. Se adaugă sos alb, se presară niște parmezan și se acoperă cu un nou strat de foi lasagna. Această operațiune se repetă. Deasupra se încheie cu un strat de foi acoperite cu un strat generos de sos și parmezan.

Ordinea în care se așează straturile în tavă:

  1. sos Bechamel
  2. foaie
  3. mangold cu brânză
  4. sos Bechamel
  5. parmezan
  6. foaie
  7. mangold cu brânză
  8. sos Bechamel
  9. parmezan
  10. foaie
  11. mangold cu brânză
  12. sos Bechamel
  13. parmezan
  14. foaie
  15. sos Bechamel
  16. parmezan

Se dă la cuptor la foc mediu cca. 30 minute. Pastele trebuie să fie moi, parmezanul deasupra să fie auriu și sosul să facă bule pe margine.

Se servește caldă.

 

 

DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •