Pe cât de iute, pe atât de valoros pentru sănătate! Această rețetă de hrean la borcan este un bun înlocuitor al muștarului. Poate fi consumat cu mâncăruri pe bază de carne, grele, întrucât hreanul ajută la ușurarea digestiei. Consumat crud, hreanul este un puternic dezinfectant natural ce ajută la întărirea sistemului imunitar, desfundă nasul și protejează de gripele și răcelile de sezon, acționând ca un antibiotic. Are proprietăți expectorante, anti-inflamatoare, anti-septice, tonice, coleretice, diuretice, scade nivelul glicemiei, Conform nuțrioniștilor, hreanul preparat cu suc de lămâie și consumat înaintea meselor (câte 1 linguriță) ajută și la slăbire.

Rădăcina de hrean era un condiment nelipsit la țară, unde era folosit la murături pe post de conservant, amestecat cu miere pentru tuse, era folosit la sosurile ce acompaniau carnea afumată de porc sau ras simplu, precum în rețeta de mai jos.

INGREDIENTE:

  • 1 rădăcină de hrean
  • suc de lămâie
  • 1-2 linguri de smântână
  • sare

MOD DE PREPARARE:

Rădăcina de hrean se spală bine cu o perie. Se curăță de părțile stricate, coaja se răzuiește superficial. Se rade pe răzătoarea cea mai mică de hrean sau se folosește robotul de bucătărie. Întrucât hreanul este foarte iritant pentru ochi, se rade dacă e posibil afară. Provoacă rapid plânsul, însă inhalarea acelor puternici vapori de ulei volatili este o terapie bună pentru protejarea de infecții virale și bacteriene ale sistemului respirator. Așa că, faceți o pauză dacă nu mai puteți rade, dar nu renunțați.

Hreanul ras se pune într-un castron și se lasă cca. 15-20 minute să se evapore puțin iuțimea. Nu trebuie lăsat prea mult fiindcă e bun să fie suficient de iute.

Se amestecă cu suc de lămâie și 1-2 linguri de smântână grasă de bună calitate. Se presară și puțină sare. Se pune într-un borcan cu capac și se ține la loc răcoros sau în frigider.

Poate fi consumat zilnic în cantități mici, cu produse din carne, fripturi, mici, mezeluri, jumări, sau pur și simplu întins pe păine, cu puțină brânză.

DISTRIBUIE acest articol