INGREDIENTE:

  • 1 kg zmeură
  • 1 kg zahăr
  • 3 pahare apă
  • 3 linguri suc de lămăie
  • borcane, celofan, sfoară (sau capace)

MOD DE PREPARARE:

Zmeura se curăță de impurități, frunze uscate, insecte. Pe foc, într-un vas emailat, se pune zahărul cu apa. Se lasă la foc mic până se dizolvă zahărul, apoi se dă la foc mare până se leagă siropul. Se adaugă zmeura și se continuă fierberea la foc iute. Înainte de a opri focul se adaugă sucul de lămâie.

Dulceața este gata când siropul stă bob (dacă se pun câteva picături pe o farfurie, siropul nu va curge). Vasul cu dulceață se acoperă cu un tifon umed și se lasă să se răcească până a doua zi. Se pune în borcane curate, se acoperă cu celofan și se leagă cu sfoară, sau se pun capace.


SFATURI UTILE:

  • Pentru a-și păstra o culoare frumoasă, dulceața se fierbe la foc iute. E recomandat să se pregătească în cantități mici (maxim 1 kg).
  • Fierberea dulceții din momentul adăugării fructelor durează între 5-20 minute. Dacă se fierbe prea mult, mai apoi prin răcire se va întări prea tare și se va zaharisi. Înainte de a o lua de pe foc ea trebuie să fie moale, să curgă.
  • Înainte de legarea completă pe foc, se adaugă suc de lămăie ca să nu se zaharisească.
DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •