Borșul este un produs fermentat folosit în mod tradițional la acrirea ciorbelor, la sarmale, etc. Obținut prin fermentarea naturală a tărâțelor de grâu, borșul este un aliment funcțional ce ajută la menținerea sistemului digesiv prin colonizarea cu bacterii „bune” și, implicit, la sănătatea sistemului imunitar.

INGREDIENTE: (pentru 5 litri de borș)

  • 500 g tărâțe de grâu
  • 200 g mălai
  • 400 g  huște (drojdie de borș rămasă pe fundul borcanului după fermentarea borșului)
  • o crenguță cu frunze de vișin
  • 2-3 fire de leuștean
  • borcan
  • apă

MOD DE PREPARARE:

Într-un castron se pun tărâțele de grâu împreună cu mălaiul, se toarnă apă rece și se amestecă bine, cu mâna, până se obține  o pastă omogenă. Amestecul se toarnă în borcan. Se toarnă și huștele. Dacă nu aveți când pregătiți prima dată rețeta, se pun doar tărâțe.

Se pune apă într-o oală de 6 litri și se dă la fiert. După ce clocotește se stinge focul. Se pune borcanul pe un fund de lemn. Sub borcan se pun lamele a două-trei cuțite. Se toarnă în borcan compoziția din tărâțe iar peste acestea apa clocotită și se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Se adaugă frunzele de vișin, leușteanul, se acoperă cu un capac sau cu o hârtie și se depozitează borcanul în apropierea unei surse de căldură, învelit în 2-3 pături pentru ca să se mențină cât mai mult căldura.

După 12 ore se amestecă din nou și se lasă acoperit în continuare. Se verifică dacă s-a acrit, se lasă să se răcească și se pune borcanul într-o cameră mai răcoroasă. Se lasă să se limpezească, după care se poate folosi. Se poate păstra în sticle închise cu dopuri.

Se păstrează într-un borcan 400 g huște din borșul preparat, se adaugă deasupra apă rece, se acoperă cu hârtie și se păstrează la frigider pentru următoarea tură de pregătire a borșului.


SFATURI UTILE:

  • Borșul astfel pregătit se poate folosi la acrirea ciorbelor de legume în locul oțetului.
  • Borșul obținut prin fermentația naturală a bacteriilor din tărâțe este un produs probiotic (conține bacterii vii utile digestiei și echilibrării florei intestinale) foarte util pentru sănătatea noastră. Conform nutriționiștilor borșul conține o cantitate mare vitamine din complexul B ce se absorb într-o proporție mai mare decât prin consumul de suplimente farmaceutice. Se poate consuma un pahar înainte de masă.
  • Pentru ca borșul să-și păstreze valoroasele proprietăți probiotice e indicat ca borșul să fie adăugat la finalul ciorbelor, după ce s-a oprit fierberea.
DISTRIBUIE acest articol