Cum se consumă varza de Bruxelles?
Varza de Bruxelles e una din soiurile de varză ce rezistă extrem de bine în grădină pe parcursul iernii. Proaspăt recoltată e o delicatesă pe masa de Crăciun și Revelion.
Varza de Bruxelles, spre deosebire de soiurile de varză de căpățână cu care suntem obișnuiți, are o tijă înaltă de 60 cm – 1 m, pe care se găsesc mici verzișoare, compacte. Pe măsură ce acestea se recoltează, se vor dezvolta altele pe tijă mai sus. E bine de știut că varza de Bruxelles își îmbunătățește gustul după ce a prins-o un îngheț în grădină.
Cum se consumă varza de Bruxelles?
Verzișoarele se recoltează de pe tijă printr-o ușoară răsucire cu mâna. Se curăță de frunzulițele veștede, se spală rapid în apă rece, apoi se fierbe într-o oală cu apă clocotită în care s-a pus puțină sare. Verzișoarele se fierb cca. 5 minute, fără capac (să intre furculița în ele, dar totuși să-și păstreze fermitatea). Apoi se pot pregăti în diverse garnituri cu sosuri, maioneze sau asezonată simplu cu sare, piper, ulei de măsline.
Din verzișoarele de Bruxelles se pot pregăti ciorbe de post cu bulion, sau cu carne la fel ca ciorbele românești cu varză.
Varza de Bruxelles, spălată, se poate sota cu puțin unt, sare, piper și boia și folosită ca garnitură alături de fripturi din carne de porc.
Lasă un răspuns