Urzicile se numără printre verdețurile apreciate primăvara, când organismul nostru are nevoie de o revitaminizare.

Se găsesc cu ușurință la marginea pădurilor, în grădini sau pe marginea drumurilor, însă acestea din urmă nu se recoltează pentru consum. E important să le recoltăm din locuri curate, nepoluate.

Se culeg cu grijă cu ajutorul foarfecilor și a mănușilor. Trebuie recoltate urzicile tinere, vțrfurile lor de 5 – 10 cm, care sunt cele mai valoroase. Cu cât le vom culege mai des, cu atât ele vor da noi vârfuri.

Cum se consumă urzicile?

Se curăță bine de frunzele uscate și alte impurități. Se spală foarte bine în mai multe ape reci fiindcă au perișori pe care se pune cu mare ușurință praful și noroiul. Se opăresc câteva minute (aprox. 3-5 minute) în apă ce clocotește. Apoi se pot folosi în diverse preparate: sosuri, ciorbe, plăcinte, garnituri, la fel ca spanacul.

DISTRIBUIE acest articol