Sparanghelul e una din delicatesele  primăverii. O cultură nepretențioasă ce oferă recolte abundente timp de mai mulți ani, cu îngrijire minimă. Hrana regilor, cum mai este denumit, sparanghelul e tot mai frecvent și pe mesele românilor. Cultivat în propria grădină oferă avantajul gătitului imediat după ce a fost recoltat, fapt care-i conservă calitățile nutriționale și gustul.

Cum se consumă sparanghelul?

Sparanghelul cel mai gustos e cel proaspăt recoltat. Tijele se recoltează cu un cuțit de la nivelul solului când ating înălțimea de 15-20 cm. Se consumă partea lor superioară. Partea de jos, lemnoasă se curăță la exterior cu un cuțit sau se aruncă. Cu cât este mai tânăr și hidratat cu atât se consumă mai mult din el.

După ce s-a curățat partea lemnoasă, se poate fierbe legat snopi într-o oală în apă, acoperit, cu vârfurile în sus, deasupra apei cu vreo 4cm (vârfurile fiind mult mai fragede se fierb în abur). Se scoate și se trece printr-un jet de apă rece, apoi se dezleagă și se așeză pe platou. Se manevrează cu grijă pentru a nu se zdrobi. Se asezonează cu sare, piper, unt sau ulei de măsline. Se servește cu pâine prăjită și ochiuri românești sau ouă moi.

Sparanghelul se poate consuma și fiert în aburi. Tijele curățate de partea lemnoasă se pun într-o cratiță specială pentru aburi sau într-o  sită găurită deasupra unei oale în care fierbe apa. Sparanghelul la aburi se pregătește la fel ca cel fiert, cu sare, piper, unt sau ulei de măsline deasupra și puțin suc de lămâie. E mult mai dulce și gustos decât cel fiert în apă. Pregătit astfel este o garnitură perfectă pentru diverse rețete de pește.

Extrem de gustos e și sparanghelul pregătit la cuptor. Tijele se pun într-o tavă și se ung cu puțin ulei de măsline. Se presară sare, piper și se dă la cuptor la 180 grade timp de 5-10 minute până începe să devină maro pe margini. Nu trebuie să se ardă. Cu cât este copt mai mult devine mai moale și dulce. Alături de sparanghel în tavă la cuptor se pot pune și cartofi (fierți în prealabil).

Uns cu puțin ulei, sare și piper, se poate praji și direct pe grătar. E delicios alături de carne la grătar sau pește.

Sparanghelul se poate consuma și crud (e crocant precum ridichile) sau în diverse preparate: omletă, sufleuri, supe, plăcinte.

Voi cum îl consumați?

 

DISTRIBUIE acest articol