Cozonacul de post poate fi o alternativă ieftină, dar foarte gustoasă a cozonacului cu ouă și lapte. Față de acesta din urmă, cozonacul de post e mult mai ușor digerabil, întrucât nu conține cantități mari de ouă, lapte și grăsime. Se prepară rapid și e un deliciu comparativ cu variantele cumpărate din magazine.

INGREDIENTE (pentru 1 cozonac mare):

  • 500 g făină
  • 50 ml ulei călduț
  • 30 g drojdie proaspătă
  • sucul și coaja de la 1 portocală
  • un praf de sare
  • 200 ml apă minerală
  • 100 g zahăr

MOD DE PREPARARE:

Într-o cană se pune drojdia, 2-3 linguri de zahăr și se adaugă puțină apă minerală încălzită. Se amestecă până se dizolvă drojdia.

Făina se cerne prin sită și se pune într-un castron mare. Într-un colț se toarnă apa minerală bine încălzită și se amestecă cu puțină făină. Se toarnă drojdia peste ea, se amestecă puțin și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă cca. 15-20 minute să dospească, să crească în volum. Apoi, se amestecă cu restul făinii și se adaugă treptat celelalte ingrediente: zahărul, sucul de portocală, sarea. La final se adaugă coaja rasă de portocală și uleiul încălzit. Se frământă cca. 10 minute, apoi se presară puțină făină peste aluat și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă la loc călduț să dospească până își dublează volumul.

Între timp se pregătesc umpluturile. În funcție de preferințe cozonacul poate fi umplut cu nucă măcinată (cca. 400 g amestecată cu zahăr după gust și esență de rom); rahat divers colorat tăiat bucățele, stafide, cacao, mac etc.

Pentru un cozonac mult mai interesant se pot combina două umpluturi și se pot realiza diferite împletituri.

Se împarte aluatul în două. O parte se întinde și se umple cu nucă măcinată ( se poate adăuga și o lungură de cacao), iar cealaltă parte se umple cu rahat și stafide. Cele două părți rulate se împletesc una peste alta și se pun în tavă.

Se întinde aluatul pe masă, se pune deasupra umplutura, apoi se rulează. Se pune într-o tavă bine unsă și pe laterale cu ulei. Se dă la copt, 15 minute la temperatură mai mică (120 grade pentru a crește în volum) apoi la 160 grade până se rumenește bine deasupra.

Când e copt se scoate și se unge cu miere și se presară zahăr tos.

DISTRIBUIE acest articol