O rețetă veche tradițională de Cremeș moștenită din bucătăria austro-ungară, cu foi din aluat foetat cu cremă de lapte cu vanilie. Un deliciu de foi crocante și cremă pufoasă, nelipsit din caietul de rețete al bunicii din Ardeal.


INGREDIENTE FOI:

  • 1 ou
  • 1 pahar de smântână (nu prea groasă)
  • 6 linguri cu vârf de făină
  • sare
  • 1 pachet unt 65% grăsime
  • 6 linguri de făină

Într-un castron se sparge oul, se bate bine cu furculița, se adaugă sarea și smântâna și se mai bate puțin. Smântâna e bine să nu fie prea groasă. Se poate folosi jumătate pahar de smântână și restul lapte.

Aluatul obținut se frământă bine cu făină cca. 20 minute până nu se mai lipește de masă (fără a mai pune făină). În acest moment aluatul începe să facă bășici.

Din acest aluat se întinde o foaie mai îngustă și lungă pe care se va suprapune o altă foaie obținută din bucata de unt amestecat cu 6 linguri de făină. (jumătate din această compoziție)

Se rulează foile de jos în sus. Se pune aluatul astfel rulat pe o farfurie și se dă la rece 10-15 minute.

După ce a stat la rece se întinde din nou o foaie respectând direcție în care a fost rulată înainte. Peste această foaie se suprapune cealaltă foaie de unt cu făină și se rulează din nou. Se dă la rece.

După 15 minute se împarte aluatul în 4 părți egale. Din fiecare foaie se întinde o foaie ce se coace pe dosul tăvii.  Tava nu se unge. Aluatul ajunge pentru 2 tăvi de cremeș umplut. Restul aluatului se poate congela pentru a fi copt și umplut când e nevoie.

Foile coapte trebuie să fie aurii, crocante. Se coc la 180 grade.

CREMA:

  • 5 ouă
  • 180 g zahăr
  • 1 l lapte
  • 5 linguri cu vârf de făină
  • 2 pliculețe zahăr vanilat

Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se amestecă într-o cratiță cu zahărul până se spumează, apoi se adaugă făina. Se toarnă laptele puțin câte puțin ca să nu facă cocoloașe. Compoziția aceasta se pune pe foc să fiarbă până se obține o pastă vâscoasă. Dacă nu e fiartă suficient crema va fi moale și va curge.

Cu 2-3 minute înainte de a fi fiartă destul crema, se trage vasul de pe foc. Se adaugă zahărul vanilat și se mai amestecă puțin. Într-un bol uscat se bat albușurile spumă tare. Se pune din nou crema pe foc cca. 1 minut și se toarnă peste ea albușurile bătute, amestecându-se ușor cu lingura de jos în sus. Se ia crema de pe foc și se întinde pe o foaie. Se lasă să se răcească cca. 5-10 minute și apoi se pune deasupra cealaltă foaie.

Deasupra se cerne zahăr pudră. După ce s-a răcit bine se poate tăia felii mari pătrate.

 

DISTRIBUIE acest articol
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •