INGREDIENTE:

  • 2 ouă
  • 300 ml lapte
  • 200 ml apă minerală
  • 5 linguri făină
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare
  • coajă de lămâie (opțional)

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se sparg într-un castron și se bat bine, se adaugă sarea, apoi făina. Se adaugă laptele și apa minerală, puțin câte puțin, amestecându-se bine ca să nu se facă cocoloașe. La sfârșit se adaugă uleiul și coaja de lămâie. Se amestecă bine totul. Compoziția trebuie să aibă consistența unei smântâni subțiri. Aluatul se lasă să se odihnească 20 de minute la rece.

Se pune pe foc să se încingă o tigaie unsă cu puțin ulei sau unsoare. Se ia cu polonicul o cantitate de aluat, cât să acopere fundul tigăii. Se lasă la foc mediu până se rumenește, iar apoi cu ajutorul unei palete din lemn se întoarce pe partea cealaltă. Când clătita e rumenită se răstoarnă pe o farfurie lată, și se acoperă cu un capac pentru a se păstra caldă. Se repetă procedura până se termină tot aluatul. Dacă între timp aluatul se mai îngroașă se mai poate adăuga apă.


SFATURI UTILE:

  • Rețeta de mai sus e rețeta de bază. Dacă se măresc cantitățile se poate schimba și modul de amestecare al ingredientelor. Se pune făina într-un castron sau oală, se adaugă treptat apa și laptele. Se pune puțin câte puțin și se amestecă bine, să nu se facă cocoloașe. După ce a fost încorporat tot laptele și apa, se adaugă ouăle întregi și se mixează totul cca. 2 minute.
  • Înainte de a coace prima clătită, tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă. Se pune puțin ulei pentru a nu se lipi clătita. Se repetă procedura ungerii și la următoarele clătite, dacă folosești o tigaie obișnuită.
  • Cât sunt calde, clătitele se pot unge cu miere de albine și deasupra se preasară nucă.
  • Pot fi umplute cu diverse dulcețuri, peste care se poate adăuga smântână dulce sau frișcă.
  • Foarte gustoase sunt și clătitele umplute cu brânză dulce de vacă amestecată cu zahăr după gust și vanilie, sau cu brânză sărată și mărar. Clătita se coace doar pe o parte, se răstoarnă cu partea necoaptă pe masa unsă cu puțin ulei ca să nu se lipească, se pune o lingură de umplutură pe jumătatea clătitei, și apoi se acoperă cu cealaltă jumătate. Se mai face încă o clătită în acest fel. Amândouă se coc în tigaie până se rumenesc pe ambele părți.
  • Clătitele, împăturate în sferturi sau rulate, se servesc de preferință calde.
  • Pentru clătitele de post, se înlocuiește laptele cu apă, și se omit ouăle.
DISTRIBUIE acest articol